Marea Britanie se confruntă cu provocări de spionaj, ajungand pană la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Grupurile de confidențialitate susțin încălcările de colectare a datelor în vrac, articolul 8, în cazul unui punct de reper

Reprezentanții guvernului britanic au apărut în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) săptămâna aceasta după ce o coaliție de grupuri pentru drepturile civile a adus o provocare politicii de colectare a informațiilor în masă de către agențiile de securitate.

Amnesty International, Big Brother Watch, Liberty, Privacy International, precum și alte 10 grupuri de drepturile omului și jurnaliști din Europa, Africa și Asia au încercat să conteste legalitatea supravegherii în masă a Regatului Unit și colectarea de date, într-o audiere judecătorească care a început marți la Strasbourg.

Grupul susține că politica guvernamentală care permite agențiilor britanice de securitate să intercepteze date, pe care dezvăluirea informatorilor din partea NSA, Edward Snowden, a scos la iveală, este o încălcare a Convenției europene a drepturilor omului.

 

Există trei cazuri separate împotriva guvernului britanic: Big Brother Watch și alții împotriva Regatului Unit, Biroul de Investigații Jurnalistice și Alice Ross vs. Regatul Unit și 10 organizații pentru drepturile omului și alții împotriva Regatului Unit.Ședința de marți a fost doar prima parte a procesului, cu o hotărâre oficială care urma să fie făcută ulterior.

În toate cele trei cazuri, grupurile consideră că, datorită naturii sensibile a datelor pe care le gestionează, comunicările lor ar fi putut fi interceptate de către agențiile de securitate britanice sau americane în cursul colectării colective a datelor și partajării datelor.

Practica de partajare a datelor între agenții a fost contestată de grupurile pentru drepturile omului în trecut. Într-o hotărâre controversată din 2016 , Tribunalul pentru Puteri de Investigare, care are jurisdicție asupra GCHQ, MI5 și MI6, a hotărât că acordul dintre GCHQ al Regatului Unit și NSA al SUA a fost ilegal, însă divulgarea completă a acordului a permis “semnalizarea adecvată “de politici secrete. Cu alte cuvinte, prin dezvăluirea și expunerea practicii, ea a respectat legea drepturilor omului.

Acest lucru a fost contestat de grupurile pentru drepturile omului, care au ridicat cazul la CEDO la Strasbourg. Ședința de marți a fost supravegheată de președintele curții Linos-Alexandre Sicilianos și de judecătorii din țările europene, inclusiv Tim Eicke din Marea Britanie.

“Organizațiile noastre există pentru a face față oamenilor și pentru a provoca abuzul de putere”, a declarat Martha Spurrier, director al Liberty, una dintre grupurile care contestă guvernul britanic.”Lucrăm cu avertizați, victime, avocați, jurnaliști și militari din întreaga lume, astfel încât confidențialitatea și protecția surselor noastre este vitală”.

“Regimul vast, de supraveghere în masă transfrontalieră al guvernului britanic – care îi permite să acceseze în fiecare zi milioane de comunicații ale oamenilor – a făcut ca aceste protecții să fie lipsite de sens. Nici o țară care desfășoară supravegherea de stat la scară industrială a rămas vreodată o democrație care respectă drepturile. căutați în instanță să vă susțineți drepturile în cazul în care guvernul nostru nu a reușit să facă acest lucru “.

Într-o provocare separată, compania Privacy International a afirmat, luna trecută, că organismele însărcinate cu supravegherea agențiilor de spionaj din Marea Britanie nu știau de fapt că agențiile ar fi împărtășit datele despre persoane cu omologi străini .

După observațiile îndelungate depuse de echipe juridice de ambele părți în CEDO marți, întrebările au fost apoi direcționate către guvernul britanic, inclusiv prin întrebarea: cine monitorizează facilitățile utilizate pentru a intercepta date; care este responsabil pentru transformarea sau dezactivarea acestor facilități; dacă toate serviciile de comunicații sunt supravegheate; și dacă datele stocate în serviciile cloud din afara Regatului Unit ar trebui să fie considerate comunicări externe.

Guvernul britanic a susținut că codurile existente, inclusiv Codul de practică pentru comunicațiile interceptate, oferă o supraveghere eficientă a colectării în masă a datelor, permițând în același timp agențiilor de securitate să își desfășoare activitatea fără a încălca legea drepturilor omului. Marea Britanie susține că colectarea în vrac a datelor este “de importanță critică” pentru a asigura securitatea națională.

“Cu toate că drepturile de confidențialitate sunt, bineînțeles, importante și trebuie respectate, dreptul la viață și siguranța cetățenilor este de o importanță capitală”, a susținut reprezentantul legal al guvernului. “Problema esențială în centrul cazului reclamantului este că aceștia încearcă să evocă, referindu-ne la ceea ce sugerăm că sunt speculații greșite inexacte prezentate ca fapte”.

Cu toate acestea, grupurile pentru drepturile omului au susținut că colectarea de date în mare parte încalcă articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viața privată, mai ales că este nedirecționat și disproporționat. Aceștia susțin, de asemenea, că noua tehnologie a permis guvernului să acceseze online cantități mai mari de date despre utilizatori.

Ședința a durat aproape trei ore înainte ca grupul să se retragă pentru a delibera în ședință. O dată decisă pentru judecarea cauzei nu a fost încă făcută, deși vom actualiza povestea odată confirmată.

În mod separat, contestația Privacy International față de practicile de colectare a datelor în Marea Britanie a fost extinsă la Curtea Europeană de Justiție de către Tribunalul pentru Puteri de Investigație în septembrie , oferind instanței ultimul cuvânt asupra faptului dacă colectarea datelor din Regatul Unit este legală sau nu.

 

Marketing Digital - WebSEM marketing online automatizat
Register New Account
Reset Password
Compare items
  • Total (0)
Compare
0